| |

Vill du dela gákti, gábdde, gáppte, gápptie, gapta, gåptoe, din samiska dräkt med oss?


Foton: Jan Gustavsson/Ájtte

LIVET MED SAMISK DRÄKT

#delasamiskdrakt   #gákteeallin   #gábddeviessom   #gáppteviessom    #gápptieviässuome   #gaptajieleme

Använder du eller tillverkar du samisk dräkt? Du är välkommen att delta i LIVET MED SAMISK DRÄKT
där du har möjlighet att visa upp dina bilder av gákti, gábdde, gáppte, gápptie, gapta, gåptoe, din samiska dräkt.

Ájtte museum i Jokkmokk förnyar sin utställning Dräkt & Silver – till skydd och prydnad/Suodje – Buolvas buolvvaj. Utställningen öppnade 1997 och i den finns flera montrar med dockor iklädda samiska dräkter från hela svenska delen av Sábme. Dräkterna är högtidsdräkter som syddes upp till utställningen, de flesta i kläde. Nu har det gått 24 år sedan vår utställning öppnade och vi ska uppdatera den.

Vi vill visa nu visa livet med samiska kolten. Kolten är ständigt aktuell och närvarande i det samiska samhället. Det är ett plagg som understryker ens samiska identitet och närheten till ens rötter, släkt och familj. Det är ett plagg att vara fin i och stolt i. Vi vill visa livet med samisk kolt såväl till vardags som till fest. Vi vill visa bredden i användningen av den samiska dräkten.

Den samiska dräkten har sitt grundutseende och snitt, men varje uppsydd dräkt påverkas av kreativiteten och kunskapen hos den som syr dräkten i kombination med önskemål från den som ska använda den. Tillgång till material och vad som är modernt i samhället runt omkring påverkar också dräkternas utseende. För varje kolt, så är det någon som har tillverkat den. Liksom allt som hör till kolten, som mössor, bälten, handskar, skor och flera andra plagg. Allt måste tillverkas för hand. Antingen av den som själv ska ha dräkten, av en familjemedlem eller släkting eller av en professionell tillverkare, som kan den samiska kolt-traditionen och syr åt den som behöver. Vi vill visa kunskapen och bredden hos dem som tillverkar kolten och andra plagg som hör till den samiska dräkten.

Vi vill även visa livet med samisk dräkt i äldre tider, när kolten var vardagsplagget, som användes såväl i arbetet som till högtidliga tillfällen. Det finns äldre fotografier från olika tider, olika tillfällen, olika årstider och olika platser.

Dela med dig av en bild på din användning av samisk dräkt. Det kan vara såväl ett foto från idag, som äldre fotografier.  Eller dela med dig av dina dräktfoton från äldre tid. I utställningen kommer vi att visa ett urval av de foton från de som delar med sig av sitt samiska dräktliv.

Så här gör du för att delta i LIVET MED SAMISK DRÄKT

  1. Ta ett foto på eller filma din gákti, gábdde, gáppte, gápptie, gapta, gåptoe, din samiska dräkt när du:
    använder den– dela bilder eller filmer när du använder/är klädd i gákti, gábdde, gáppte,  gápptie, gapta, gåptoe, din samiska dräkt. Eller dela med dig av äldre foton där du eller de dina använder kolten. Du får gärna skriva något om din dräkt och tillfället.
    skapar den – dela bilder eller filmer när du syr en/din kolt eller tillverkar något annat klädesplagg som hör till den samiska dräkten. Det kanske är en mössa, bälte eller skoband.
  1. Ladda upp bilden eller filmen i Instagram under någon av hashtaggarna #delasamiskdrakt #gákteeallin  #gábddeviessom  #gáppteviessom  #gápptieviässuome  #gaptajieleme i ditt eget flöde.

Utvalda bilder kommer att visas i utställningen ”Dräkt och silver/Suodje – Buolvas buolvvaj” på Ájtte museum.

Kom ihåg upphovsrätten när du deltar, du får inte dela någon annans bild eller film!

Genom att dela sina bilder eller filmer genom Instagram-flödet ger man sitt samtycke till att bilderna används i Ájtte museums utställning ”Dräkt och silver – Suodje”. Förnyandet av dräktutställningen på Ájtte är en del av projektet ”Mujto Subttsasa / Muittut Muitalusat / Memories Stories -The story of the Sámi by the Sámi”, där Ájtte samarbetar med två andra samiska museer och två universitet. Läs mer om det projektet här: http://muittut.com.

LIVET MED SAMISK DRÄKT på Instagram pågår till början av 2022 genom #delasamiskdrakt #gákteeallin #gábddeviessom #gáppteviessom  #gápptieviässuome #gaptajieleme. Därefter kommer er urval av fotona att visas i Ájttes dräkt-utställning.

PS. I Duodje-utställningen som öppnade 2019 på Ájtte visar vi ett flöde av de som delade med sig av sitt slöjdande inför den utställningen under hashtaggarna #delasamiskthantverk #deladuodji #deladuodje #deladuöjjie #delavätnoe #delasamiskthantverk på Instagram.

Publicerat: 2021-01-20