| |

Horn- och träföremål

Inom duodje används masurträ från björkens rot och vrilar, de knölformiga utväxterna på björkens stam som material till skålar, mjölkstävor, kosor, knivar och annat husgeråd används utväxter på björkens stam, sk. vrilar, och knölar vid roten. Vrilen och rotknölen har en förändring i celltillväxten som gör att fibrerna går i olika riktningar och ger ett extra starkt virke som inte spricker så lätt. Strukturen är flammig och vågig, rotknölen prickig. Björk och sälg är bra träslag för husgeråd eftersom den inte ger smak på mat.

I olika dosor och askar har man förvarat både mat och små värdeföremål. Smör förvarades i askar som lätt kunde tillslutas.

Mjölkstävan, náhppe, har en karakteristisk form. Den rundade formen på stävorna är både vacker och praktisk. Förr mjölkades vajorna, renkorna, sommartid. Av den feta mjölken gjordes ost, men mjölken kunde också torkas i renmagar. De inåtvälvda kanterna hindrade mjölken att skvätta ut. Handtaget är format så man kan hålla stävan med ett stadigt grepp. Materialet till en stäva är ofta en björkvril, en knotig utväxt på trädens stam med segt och hårt trä.

Inom duodje används horn från ren och älg. Renhorn är ett hårt och slitstarkt material. Renen fäller sina horn varje år och nya växer fram. De bästa slöjdmaterialet är de horn som rentjurarna fäller efter brunsten i september. Men allt horn som är brukbart används. Renkorna fäller sina horn på våren. Av horn tillverkas t.ex. knivskaft och knivslidor, skedar, vävskedar, skärpspännen kastöglor, väskbyglar. Vanligt är också att pryda träföremål med ornamenterade hornplattor eller med mönster skuret direkt i träet.

Karakteristiskt för duodje är gravyren, ristningarna, som skärs in i hornet och fylls med färg. Detta beskrev redan år 1671 Samuel Rheen, son till en birkarl och präst i Lule lappmark: ”Ähro och somblige mycket behändiga at giöra skiedar af been, them the medh sine knifwar uthsticka, och inlägga så enn swart färg.” Knivskaft och knivslidor av horn pryds med gravyr.

Renens ben har inte använt så mycket, men ben har använts till småsaker som öronpetare, piprensare, prylar för rotslöjd och i senare tid till pappersknivar till turister.

I den här montern visar vi föremål av trä och horn, både äldre och moderna föremål. Vill du veta mer om föremålen i montern så klicka här >>


Vill du veta mer om föremålen i museet? Du kan söka i vår föremålsdatabas som heter Carlotta.

Därifrån kan du söka dig vidare bland de andra föremålen i museets samling.
I museets föremålsdatabas finns;
Ca 10 000 kulturföremål
Ca 21 000 naturobjekt
Ca 50 000 fotografier i bildarkivet

Sök så här: skriv in ordet du söker på i sökrutan och klicka på pilen. Då får du upp alla poster där ordet förekommer, dvs. sökningen görs i registret för foton, för kulturhistoriska föremål och för naturobjekt.

Databasen startsida hittar du här >>.

Om du har uppgifter att tillföra eller hittar fel i vår databas, hör gärna av dig så kan vi lägga till eller rätta: info@ajtte.com.


Tillbaka