| |

Påsar och väskor

Den samiska dräkten saknar fickor. Därför har vi behövt påsar och säckar i alla storlekar. Skinnpåsar och väskor i olika storlekar och modeller har använts till förvaring av mat, kläder och bruksföremål.

I små pungar och väskor kunde man förvara pengar, skedar, sysaker och tobak. Man stoppade pungen innanför kolten eller hängde den i bältet. Stora påsar och säckar användes till förvaring av mjöl, kaffe, socker och kläder. Påsar av långhåriga getskinn var bra till torrvaror och finare klädesplagg eftersom de var vattentäta. Säckarna skulle vara hållbara och lätta att transportera och hängdes på klövjerenarna när man flyttade. När de inte behövdes kunde de enkelt läggas undan i förrådsbodar. Påsar av lomskinn var speciellt bra till förvaring av salt, tobak och sentråd. Fågelskinnet var både fett och beständigt mot vatten. Ryggsäcken av skinn behövdes för att kunna få med sig sin mat och utrustning när det var dags att vakta renhjorden.

Idag har påsar och väskor fortfarande betydelse. Behovet av väskor och påsar har inte försvunnit, men kraven förändras och nya modeller designas, t.ex. handväskor, ofta med utgångspunkt i de traditionella modellerna.

I montern ser du flera väskor av renskinn, både äldre och nya, i traditionella modeller från nordsamiskt, centralsamiskt och sydsamiskt område. Ryggsäcken är i lulesamisk modell. Lena Krikhe Persson har gjort väskan av lomskinn liksom påsen av renbälling, dvs. av pälsen från renens ben. Väskan av renkalvhärna, dvs pälsen från renkalvens panna, är tillverkad av Irene Påve Sjaunja.

Vill du veta mer om föremålen i montern så klicka här >> Då kommer du till vår föremålsdatabas Carlotta.


Vill du veta mer om föremålen i museet? Du kan söka i vår föremålsdatabas som heter Carlotta.

Därifrån kan du söka dig vidare bland de andra föremålen i museets samling.
I museets föremålsdatabas finns;
Ca 10 000 kulturföremål
Ca 21 000 naturobjekt
Ca 50 000 fotografier i bildarkivet

Sök så här: skriv in ordet du söker på i sökrutan och klicka på pilen. Då får du upp alla poster där ordet förekommer, dvs. sökningen görs i registret för foton, för kulturhistoriska föremål och för naturobjekt.

Databasen startsida hittar du här >>.

Om du har uppgifter att tillföra eller hittar fel i vår databas, hör gärna av dig så kan vi lägga till eller rätta: info@ajtte.com.


Tillbaka