| |

Konstutställning – MYGRATION av Tomas Colbengtson och Stina Folkebrant

MYGRATION

Tomas Colbengtson och Stina Folkebrant

Vår inspiration är emigrationen av samer och renar kring 1900 från Norden till Kanada och Alaska. Samerna erbjöds arbete med att lära inuiterna renskötsel. Den stora guldruschen medförde också att många behövde mat och dragdjur. Några samer återvände hem efter några år och andra blev kvar.

I utställningen funderar vi över frågor som emigration, flockmentalitet, kretslopp, tiden och de bortglömda historierna.

Djur känner ingen nationalitet eller landsgränser, de går vart de vill…de följer betet och instinkten och människor som arbetar med flockdjur följer med i djurens kretslopp.

Hur annorlunda är känslan när tiden är cirkulär och inte linjär och hur förhåller man sig till det?

Årstiderna återkommer, är du född på vintern lever du ett antal vintrar men vad händer det året det inte blir någon vinter? Har du då levt den vintern? Vad händer när kalvarna inte föds då de ska, när årstiderna inte återkommer?

Vad skapar miljöförstöringen för nya förhållanden för djur och människor?

Renarna är ett flockdjur och att vara tillsammans ger ett starkare skydd mot faror. Hela flocken blir en enda organism med tusen ögon som kan upptäcka faror, tvärvänder en följer de andra.

Människor är också flockdjur som vill känna samhörighet.

Tomas har printat gamla fotografier på plexiglas av några samer som emigrerade till Kanada och Alaska.

Stina har målat åtta målningar med inspiration från de åtta årstiderna i fjällvärlden och renarnas liv. Materialet är svartvit akryl på canvas.

Intentionen är att betraktarna ska se våra konstverk samtidigt. Målningarna hänger i en cirkel och plexiglasen i mitten vilket gör att de smälter samman och skapar en större bild som rör sig tillsammans med betraktarnas rörelser.

Våra konstverk blir som frysta ögonblick av liv som är i ständig rörelse, den ständiga förändringen som vi alla lever i.

Vernissage 10 september kl 13.00

Visas i tillfälliga utställningshallen 11 september – 6 november