| |

MARKNADSUTSTÄLLNING Samer – ingen isolerad ö. Fotografier av Hans Jonsson.

6 februari- 6 mars 2019
Gamla hallen
Vernissage 6 februari kl. 16

En passion för antikt fotografi och en nyfikenhet på Sveriges urfolk. Det fick fotografen Hans Jonsson från Skåne att under två somrar resa 150 mil norrut för att möta och porträttera samer. Resultatet är ett sextiotal personliga porträtt tagna i våtplåtsteknik. Den 6 februari 2019, på Samernas nationaldag, är det vernissage för fotoutställningen på Ájtte museum i Jokkmokk.

2016 fyllde Hans bilen med sin kamera, plåtar och kemi och reste norrut utan någon fast plan. När han vände söderut hade Hans med sig en inbjudan att komma tillbaka sommaren 2017 och bo hos släkten och renägarfamiljen Israelsson i deras sommarviste. Han fick en öppen dörr att möta människor och dokumentera deras vardag med kalvmärkning och andra sysslor som livet på fjället innehåller. En stor grupp samer är involverade som Hans samarbetar med, bland annat i skrivarbete och översättning till samiska. Detta skapar ett spännande utbyte genom hela projektet.

Fotografierna är tagna med våtplåt, en gammal fototeknik från mitten av 1800-talet. Den innebär att man fotograferar på plåt eller glas och framkallningen måste ske på plats. Resultatet blir unika, originalplåtar som närmar sig måleri. Det är bilder som berättar och berör och som genom den unika tekniken åskådliggör kulturutvecklingen fram till idag. Detta sätt att fotografera påminner om den som användes av Lotten van Düben och Borg Mesch på sin tid, men skapar en helt annan reaktion i betraktaren när man upptäcker moderna detaljer i Hans nutida fotografier. Den teknik han har valt att använda gör det unikt i den meningen att det skapar en lina bakåt när det gäller samer och fotografi.

Utställningen visas för första gången på Ajtte i Jokkmokk och invigs på samernas nationaldag den 6:e februari 2019 i samband med Jokkmokks marknad. Den ska efter detta visas och turneras runt på olika platser i Sverige och internationellt.

Utställningen kan ses som en ren konstutställning, med den samiska kulturen i fokus, men den kan också ses som en dörröppnare för att öka kunskapen om Sveriges urfolk.

Hans Jonsson är känd bland annat för sin framgångsrika utställning Sista dansen med Monica – Hans följde med Monica Zetterlund på hennes avskedsturné – en utställning som fortfarande turnerar runt i Sverige.

Vill du veta mer om Hans Jonssons fotografi, www.fotografhansjonsson.se

Utställningens innehåll:

Antal fotografier: Ett 60-tal originalplåtar – wet plate collodion på glas och aluminium och ett 10-tal printar i större format.

Texter av bland annat Sara Ajnnak och Helena Dådring på samiska, svenska och engelska. Redaktör Karin Wettermark Jonsson.

Samer – Ingen isolerad ö är producerad av fotograf Hans Jonsson och Lena Wilhelmsson.