| |

Trekk pusten opp i det blå

Vernissage lördag 8 september kl.13
Visas i Tillfälliga utställningssalen t o m 18 oktober
av Hanne Grete Einarsen

Om tittelen
Trekk pusten opp i det blå er en setning som brukes som instruksjon til brystkreftpasienter som skal ha strålebehandling på venstre side der hjertet ligger. Når stråleterapeutene gir denne instruksjon så skal pasienten trekke pusten og holde den under selve strålebehandlingen for å skåne hjertet for skader. 

Om utstillingen
Dette er en utstilling som består av flere objekter, satt sammen for at publikum skal oppleve et estetisk univers. Utgangspunkt for alle objektene er at de skal danne deler av en fortelling om menneskets tilstedeværelse i egen kropp gjennom samisk identitet, ulike funksjonsfaser, egen slektshistorie gjennom gjenstander og vårt forhold til naturen. Utstillingen skal knytte seg til en fortellertradisjon som står sterkt her i nord. Fortellingen min, bæres fram av ulike objekter som kan avkodes gjennom  direkte avbildning eller kjente metaforer.

Om tematikken
Inspirasjon til denne utstillingen var personlige erfaringer av sykdom, plage, motgang, fysisk og eksistensiell krise. Samtidig som dette har ført til en periode av intensiv kunstnerisk skapende og sterk kreativitet. Selv om tematikken forteller erfaringene fra mitt eget liv, så har jeg i møte med andre i lignende situasjoner erfart at det er lite rom for de utfordringene som mennesker som har opplevd traumer, sykdom og ulykker må leve med. Det har vært et mål at objektene i denne utstillingen også skulle representere det traume, det samiske folket har etter fornorskingspolitikken, men at de estetiske symboler og former lever sterkt i oss.

På samme måte som sykdom fratok meg fysiske funksjoner, har statlig fornorskingspolitikk fratatt mange samer sin egen identitet. Det å leve med fysiske  funksjonsnedsettelser eller mangelen på sitt eget språk har en stor effekt på  det enkelte menneske. I min kunst ønsker jeg å uttrykke den kampen som smertene, sorgen over tap av funksjon, tap av venner, sinnet over konfrontasjonene representerer. Livet slik det er for de som overlever  med en kropp full av arr, skader og opplevelser. Men gjennom kroppens bevegelser skapt av blodomløp, hjertet, organene og nervetråder, så uttrykkes også glede for livet. I et kunstneriske kosmos gir det oss muligheter for å filosofere og gå inn i tankene omkring livet og døden.  Jeg arbeider med assosiasjonene av opplevelser en vakker sommerdag, en pause i en hektisk arbeidsdag, en treningsøkt. Når jeg tar på meg kofta eller et par vanlige briller- for å se klart eller uklart.