Följ oss på:
Följ oss på:

Forskningsprofil

Detta dokument sammanfattar Ájttes Forskningsprofil. Syftet med dokumentet är att vägleda forskning och forskningsrelaterad verksamheten på Ájtte. Forskningsprofilen utgör en grund för det fortsatta arbetet och formulerar en sammanhållande idé för de personer som på olika sätt deltar i detta arbete. Den fyller också en funktion i extern kommunikation, till exempel då det finns behov av att informera externa aktörer om den forskning som bedrivs på, och med, Ájtte. En forskningsprofil bör avspegla ett kontinuerligt lärande och därför vara i ständig utveckling. En viktig utgångspunkt för Ájttes forskningsprofil är därför att processen är viktigare än slutprodukten, och att processen att utveckla profilen kommer att pågå under lång tid. Vi ser Sápmi – och fjällområdet – som en mötesplats för olika kulturer, aktörer och näringar. Ájttes forskning ska bidra till ett ömsesidigt utbyte och lärande i syfte uppnå en livskraftig livsmiljö och hållbar utveckling i hela det fjällnära området.

Ájttes uppgift
Ájtte har enligt museets stadgar som mål att:

  • dels bedriva specialmuseiverksamhet för fjällregionen i Sverige, innefattande att med ett riksperspektiv dokumentera och sprida kunskap om fjällvärldens natur- och kulturhistoriska utveckling liksom samspelet mellan naturförutsättningarna och olika former av nyttjande av fjällmiljön,
  • dels bedriva huvudmuseiverksamhet i Sverige för den samiska kulturen, innefattande forskning kring denna kultur samt att dokumentera, belysa och informera om den samiska kulturens utveckling och de samiska traditionerna och
  • dels driva ett informationscentrum för fjällturismen.

Ájttes forskningsrelaterade verksamhet ska avspegla muséets mål. Det betyder att fjällområdet, eller Sápmi, utgör en geografisk utgångspunkt och att forskningen bör integrera olika ämnen och discipliner som är centrala för samspelet mellan naturförutsättningarna, den samiska kulturen och andra människor som bebor och nyttjar Sápmi. Ájttes forskning bör också knyta ihop historia, nutid och framtid och adressera de utmaningar som fjällområdet och det samiska samhället står inför idag.

Vad ska beforskas? TEMATIK
En gemensam tematik betyder att vi fokuserar och prioriterar forskning och forskningsrelaterad verksamhet som har ett visst tematiskt fokus eller innehåll. Men den tematiska avgränsningen får inte bli för snäv, exkluderande eller hämma kreativt tänkande. Därför väljer vi ett sammanhållande tema som definierar ett tydligt fokus samtidigt som det har förutsättningar att integrera många olika discipliner och verksamheter. Vi ser det samiska språken som en viktig källa till kunskap om fjällvärldens natur och kultur och väljer därför att illustrera vårt tematiska fokus med hjälp av samiska begrepp. Några viktiga utgångpunkter är:

  • att tydliggöra betydelsen av samiska perspektiv och språk genom att arbeta med samiska begrepp. Vi använder de samiska begreppen för att utforska samspelet mellan fjällområdets natur och kultur på ett tvärvetenskapligt sätt.
  • idén om ett sammanhållande tema som handlar om Birget/Bierggit/bïerkendidh, att reda sig/resiliens, Eallinbiras/Iellembirás/Jielemen birja, en livskraftig och hållbar livsmiljö, samt Agálaš, det långa tidsperspektivet.
  • att det sammanhållande temat knyter an till ett antal ämnesområden som binder ihop dåtid, nutid, framtid och olika samhällsvetenskapliga, humanistiska och naturvetenskapliga discipliner, tex. Árbediehtu/Árbbediehto/Aerpimaahtoe, som är en grundsten i den samiska kulturen.
  • att tematiken utgår från Ájttes uppdrag och verksamhetsområde samt kopplar till Ájttes utställningar och övriga verksamhet.
  • att Ájttes forskning och forskningssamarbeten på ett eller annat sätt knyter an till Forskningsprofilens sammanhållande TEMATIK.

På vilket sätt ska Ájttes forskning bedrivas? ANSATS, METOD och ETIK
Ájttes forskning och forskningssamarbeten bör rymma en bredd av ansatser och metoder och forskningsprofilen ska inte styra vilka ansatser eller metoder som används. Däremot är det viktigt att stimulera en reflektion och levande diskussion kring ansatser och metodval. Detta gäller inte minst frågor om etik som är särskilt angelägna i samisk forskning och forskning med samisk tematik. Några viktiga utgångpunkter är:

  • att Ájttes forskning och forskningssamarbeten inkluderar en bredd av ansatser och metoder men eftersträvar tvärvetenskaplig forskning och, när så är lämpligt, deltagande metoder.
  • att Ájttes forskning medvetet utforskar mötet mellan olika sorters kunskap och kunskapsanspråk, tex. traditionell kunskap och västerländsk vetenskaplig forskning.
  • att Ájtte och Ájttes forskare aktivt bidrar till diskussion och samarbete om samisk forskning, forskning med samisk tematik samt den bredare urfolksrelaterade forskningen i Sverige, Norden och internationellt.
  • att Ájtte förhåller sig till existerande riktlinjer, och har en framträdande roll i arbetet med att hantera de etiska utmaningar som finns när det gäller forskning om, och med, samer, samt lagring och tillgängliggörande av forskningsdata.
  • att Ájttes forskare bidrar till användning av samiska språk genom att översätta relevanta forskningsresultat till olika samiska språk, och genom att använda språken som en källa till kunskap.
  • att Ájtte har en viktig roll när det gäller att tillgängliggöra och kommunicera relevant forskning som bedrivs i svenska Sápmi.
  • att en förutsättning för Ájttes forskning är extern finansiering, och en prioriterad löpande uppgift därför är att söka forskningsfinansiering i olika konstellationer.

Med vem ska det forskas? SAMARBETEN OCH PARTNERSKAP
Idag bedrivs forskning oftast inom ramen för större samarbeten och partnerskap som rymmer flera akademiska lärosäten och icke-akademiska partners. Ájtte är beroende av samarbeten med lärosäten som har examinationsrätt och tillgång till forskningsfinansiering. Därför eftersträvar vi olika typer av samarbeten och partnerskap med svenska och internationella universitet. Samtidigt arbetar vi för att stärka forskningsmiljön på Ájtte. En levande forskningsmiljö har en ”kritisk massa”, består av forskare med en relevant blandning av discipliner och kompetenser, och karaktäriseras av ett kontinuerligt och levande akademiskt utbyte. Några viktiga utgångpunkter är:

  • att det ska finnas en levande och stimulerande forskningsmiljö på Ájtte, dvs. en kärna av forskare som är helt eller delvis lokaliserade på Ájtte och som driver egna projekt eller delprojekt med Ájtte som bas.
  • att Ájtte är en attraktiv forskningspartner som ingår strategiska partnerskap och forskningssamarbeten med andra museer, lärosäten och akademiska organisationer. Vi prioriterar samarbeten som knyter an till vår TEMATIK och vår PROFIL.
  • att Ájtte ingår i, och bidrar till att utveckla, nätverk med andra forskningsmiljöer som bedriver urfolksrelaterad forskning och forskning med fokus på fjällområdet.
  • att Ájtte ska vara en mötesplats och resurs för externa forskare som forskar i och om Sápmi. Vi välkomnar gästforskare och erbjuder forskarplatser samt möjligheter att lokalisera möten och konferenser på Ájtte.
  • att vidareutveckla Ájttes roll i undervisning och forskarutbildning som knyter an till Ájttes TEMATIK. Att skapa kontaktytor till studenter och forskarstuderande är ett sätt att rekrytera framtida forskare och marknadsföra Ájtte i den akademiska världen.

Av vem ska forskningen användas, och för vad? RELEVANS
Ájttes forskning ska knyta an till, och när så är önskvärt och möjligt, vara användbar för museets övriga verksamhet. Vi ser forskning som ett instrument för att förhålla oss till historien, samtiden och framtiden, samt bidra med kunskap som kan leda till nya och bättre relationer mellan det samiska folket, staten och andra aktörer som bor och verkar i Sápmi. Några viktiga utgångspunkter är:

  • att Ájttes forskning ska vara användbar och till nytta för det samiska samhället samt människor som bor och verkar i Sápmi – men samtidigt oberoende i förhållande till specifika intressen och intressegrupper.
  • att Ájttes forskning ska bidra till andra regionala, nationella och nordiska organisationers arbete med att utveckla samisk forskning och forskning med samisk tematik.
  • att Ájttes forskningsverksamhet ska bidra till en lokal och regional utveckling i hela Sápmi, tex. genom att stärka lokalsamhällenas kunskapsbaserade verksamheter och näringsliv, samt öka lokala och samiska aktörers kompetens.
  • att Ájttes forskning bör ligga i linje med målen för svensk, nordisk och europeisk forskningspolitik, tex. bidra till de globala hållbarhetsmålen och till Sveriges arbete att uppnå dem.
  • att Ájttes forskning, bibliotek, arkiv och samlingar ska komplettera och berika varandra, tex. genom kompetensutbyte och enhetsöverskridande projekt.
  • att Ájttes forskningsrelaterade aktiviteter och publika verksamhet ska stärka varandra, tex. genom utställningsproduktioner, publika evenemang och populär forskningskommunikation.