Detta dokument sammanfattar Ájttes Forskningsprofil. Syftet med dokumentet är att vägleda forskning och forskningsrelaterad verksamheten på Ájtte. Forskningsprofilen utgör en grund för det fortsatta arbetet och formulerar en sammanhållande idé för de personer som på olika sätt deltar i detta arbete. Den fyller också en funktion i extern kommunikation, till exempel då det finns behov av att informera externa aktörer om den forskning som bedrivs på, och med, Ájtte. En forskningsprofil bör avspegla ett kontinuerligt lärande och därför vara i ständig utveckling. En viktig utgångspunkt för Ájttes forskningsprofil är därför att processen är viktigare än slutprodukten, och att processen att utveckla profilen kommer att pågå under lång tid. Vi ser Sápmi – och fjällområdet – som en mötesplats för olika kulturer, aktörer och näringar. Ájttes forskning ska bidra till ett ömsesidigt utbyte och lärande i syfte uppnå en livskraftig livsmiljö och hållbar utveckling i hela det fjällnära området.
Ájttes uppgift
Ájtte har enligt museets stadgar som mål att:
Ájttes forskningsrelaterade verksamhet ska avspegla muséets mål. Det betyder att fjällområdet, eller Sápmi, utgör en geografisk utgångspunkt och att forskningen bör integrera olika ämnen och discipliner som är centrala för samspelet mellan naturförutsättningarna, den samiska kulturen och andra människor som bebor och nyttjar Sápmi. Ájttes forskning bör också knyta ihop historia, nutid och framtid och adressera de utmaningar som fjällområdet och det samiska samhället står inför idag.
Vad ska beforskas? TEMATIK
En gemensam tematik betyder att vi fokuserar och prioriterar forskning och forskningsrelaterad verksamhet som har ett visst tematiskt fokus eller innehåll. Men den tematiska avgränsningen får inte bli för snäv, exkluderande eller hämma kreativt tänkande. Därför väljer vi ett sammanhållande tema som definierar ett tydligt fokus samtidigt som det har förutsättningar att integrera många olika discipliner och verksamheter. Vi ser det samiska språken som en viktig källa till kunskap om fjällvärldens natur och kultur och väljer därför att illustrera vårt tematiska fokus med hjälp av samiska begrepp. Några viktiga utgångpunkter är:
På vilket sätt ska Ájttes forskning bedrivas? ANSATS, METOD och ETIK
Ájttes forskning och forskningssamarbeten bör rymma en bredd av ansatser och metoder och forskningsprofilen ska inte styra vilka ansatser eller metoder som används. Däremot är det viktigt att stimulera en reflektion och levande diskussion kring ansatser och metodval. Detta gäller inte minst frågor om etik som är särskilt angelägna i samisk forskning och forskning med samisk tematik. Några viktiga utgångpunkter är:
Med vem ska det forskas? SAMARBETEN OCH PARTNERSKAP
Idag bedrivs forskning oftast inom ramen för större samarbeten och partnerskap som rymmer flera akademiska lärosäten och icke-akademiska partners. Ájtte är beroende av samarbeten med lärosäten som har examinationsrätt och tillgång till forskningsfinansiering. Därför eftersträvar vi olika typer av samarbeten och partnerskap med svenska och internationella universitet. Samtidigt arbetar vi för att stärka forskningsmiljön på Ájtte. En levande forskningsmiljö har en ”kritisk massa”, består av forskare med en relevant blandning av discipliner och kompetenser, och karaktäriseras av ett kontinuerligt och levande akademiskt utbyte. Några viktiga utgångpunkter är:
Av vem ska forskningen användas, och för vad? RELEVANS
Ájttes forskning ska knyta an till, och när så är önskvärt och möjligt, vara användbar för museets övriga verksamhet. Vi ser forskning som ett instrument för att förhålla oss till historien, samtiden och framtiden, samt bidra med kunskap som kan leda till nya och bättre relationer mellan det samiska folket, staten och andra aktörer som bor och verkar i Sápmi. Några viktiga utgångspunkter är: