| |

Att laga och ta tillvara

I de äldre föremålen ser vi en omsorg. De är lagade och lappade, målade och omskötta. Ett sätt att spara dyrbart material och tid. Ett sätt att ge det vackra och ännu användbara fortsatt liv.

Skinnpåsarna är lagade med små lappar, nästan osynligt. Att bereda skinn är ett tidskrävande och tungt arbete. Senor har spunnits till sytråd. Med fina, fina stygn är sedan påsarna sydda. Och även om skinnet inte var perfekt har det använts. Korm-hålen har lagats med små lappar. Och när påsen sedan har gått sönder har den lagats igen. Så fint att det knappt är märkbart.

Skinnskornas sulor nöts efter många mil. Så är det bara! De behöver alltid lappas.
Textilier lappas och slitet tyg förstärks med nytt. Skobanden håller ännu ett tag med ett påsytt reflexband. Den lilla rotkorgen får ett nytt lock och kanten på korgen lagas med nya rötter. Träet spricker i kosor och skålar, ändå kastas de inte.

Föremålen lagas. En del målas om när ägaren vill förnya. Att och hitta och bearbeta råmaterial och sedan tillverka, har varit ett outsinligt arbete. Att ta tillvara och laga är ett sätt att spara resurser i tid, pengar och råmaterial.

Vad kan vi lära oss av de som visade sina ägodelar sådan omsorg?

I den här montern visar vi föremål som har lagats och lappats istället för att kastas när de gått sönder. Vill du veta mer om föremålen i montern så klicka här >> Då kommer du till vår föremålsdatabas Carlotta.


Vill du veta mer om föremålen i museet? Du kan söka i vår föremålsdatabas som heter Carlotta.

Därifrån kan du söka dig vidare bland de andra föremålen i museets samling.
I museets föremålsdatabas finns;
Ca 10 000 kulturföremål
Ca 21 000 naturobjekt
Ca 50 000 fotografier i bildarkivet

Sök så här: skriv in ordet du söker på i sökrutan och klicka på pilen. Då får du upp alla poster där ordet förekommer, dvs. sökningen görs i registret för foton, för kulturhistoriska föremål och för naturobjekt.

Databasen startsida hittar du här >>.

Om du har uppgifter att tillföra eller hittar fel i vår databas, hör gärna av dig så kan vi lägga till eller rätta: info@ajtte.com.

 

Tillbaka