| |

Att leva av duodje – skinn och textil

Att leva av duodje skulle också kunna sägas: att leva med duodje. För att kunna försörja dig på duodje och ha det som huvudsaklig inkomstkälla behöver du arbeta och producera mycket. I grunden ligger ditt eget anlag för hantverket samt inte minst intresset och drivet. Fortfarande görs det mesta arbetet för hand inom skinn- och textilhantverket, även om maskiner används när det är möjligt. Symaskinen togs till exempel snabbt i bruk bland samer när den kom och idag underlättar skavmaskinen skrapning av skinn vid det tunga arbetet med skinnberedning. Skinn, päls och textil duodje är dock ett tidskrävande arbete.

På 1950/1960-talet ökade avsättningen för konsthantverk i Sverige hos offentliga institutioner som museer, andra kulturinstitutioner, myndigheter och kyrkor liksom bland privatpersoner. På denna nya marknad blev det möjligt att utveckla nya produkter. Det samiska konsthantverket blir till exempel uppskattade alster för väggutsmyckningar och för användning i verksamheter. Samtidigt utvecklas också nya produkter för privat användning, som smycken, klädesplagg, väskor osv. Det gav möjlighet för samiska slöjdare att förnya formgivning och materialanvändning, utveckla sin egen stil och därmed påverka den moderna duodjens utveckling.

I denna monter presenterar vi följande slöjdare inom renskinn, päls och textil duodje: Rose-Marie Huuva, Kiruna; Maj-Doris Rimpi, Parinjarka, Jokkmokk; Lena Lundin Skott, Villhelmina: Gunhild Tjikkom, Gällivare och Karin Vasara, Kiruna.

Klicka här >> för att se föremålen tillverkade av Ros-Marie Huvva. Då kommer du till vår föremålsdatabas Carlotta. I den stora montern vid utställningens ingång kan du också se en av de exklusiva klänningar som hon på 1960-talet designade och tillverkade.

Karin Vasara har arbetat med skinn- och päls i mer än 30 år. I filmpodiet här i utställningen kan du se en film med Karin, där hon berättar om sitt verksamma liv inom duodje. Klicka du på länken här >> för att se föremålet tillverkat av Karin Vasara.

Klicka här >> för att se föremålen tillverkade av Maj-Doris Rimpi.

Klicka här >> för att se föremålen tillverkade av Lena Lundin Skott.

Klicka här >> för att se föremålen tillverkade av Gunhild Tjikkom.

Klicka här >> för att se föremålen tillverkade av Karin Vasara.


Vill du veta mer om föremålen i museet? Du kan söka i vår föremålsdatabas som heter Carlotta.

Därifrån kan du söka dig vidare bland de andra föremålen i museets samling.
I museets föremålsdatabas finns;
Ca 10 000 kulturföremål
Ca 21 000 naturobjekt
Ca 50 000 fotografier i bildarkivet

Sök så här: skriv in ordet du söker på i sökrutan och klicka på pilen. Då får du upp alla poster där ordet förekommer, dvs. sökningen görs i registret för foton, för kulturhistoriska föremål och för naturobjekt.

Databasen startsida hittar du här >>.

Om du har uppgifter att tillföra eller hittar fel i vår databas, hör gärna av dig så kan vi lägga till eller rätta: info@ajtte.com.

Tillbaka