| |

Från Kebnekaise till Jokkmokk

Konstutställning av Maikki Mäkinen.
Visas i Gamla hallen mellan 3 september och 29 oktober 2016.
Vernissage den 3 september klockan 13.00.

Jag har alltid målat, även när jag hade statlig tjänst. När jag slutade att jobba flyttade jag till Lappland i Sverige – till Jokkmokk i Sápmi. Havet, skärgården och Lappland har alltid varit nära mitt hjärta. När jag bodde i Finland, i Åbo, målade jag havet och skärgården. Samtidigt hade jag också ett sommarställe i finska Lappland, i Enare. Det var en väldigt fin kontrast mot skärgården. Nu har jag bott vid fjällen i fem år, nära fin natur. Här kan jag njuta av alla årstider, alla dagar är olika med olika färger. Magiska Lappland, saga och fantasi, unikt och overkligt, även spöklikt…
I mina tavlor finns det fakta och fiktion, du kan se många bekanta trakter och hitta känslan av Norrbotten och Lappland.

”Jag vandrar mitt i snöstorm, yrvädret piskar mot ansiktet, jag vandrar, sökande mitt inre…Månens bleka sken på himlen, fjällens siluetter mot norrskenets glans…jag har hittat mig själv, jag har kommit hem.”

Fran-Kebnekaise-till-Jokkmo