| |

Ájtte söker en projektassistent

Projektassistent 50%

Deltid (50%)

3 – 6 månader
Tillsvidare- eller tidsbegränsad anställning

Stiftelsen Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum söker en Projektassistent 50% Dnr 2019/021

Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum har tillsammans Vaartoe – Centrum för samisk forskning vid Umeå universitet, Stockholms universitet och Kungliga biblioteket initierat ett samarbetsprojekt för att skapa ett samiskt filmarkiv – Samisk audiovisuell samling, filmer och teveprogram i arkiv och på webb. Medel har ställts till förfogande av Vetenskapsrådet.

Ájttes roll i projektet är att ta fram beskrivande s.k. metadata om filmernas innehåll utifrån ett samiskt perspektiv. Ett viktigt syfte med projektet är att göra informationen om filmer av eller om samer tillgängliga för den samiska befolkningen.

Arbetsuppgifter

Din huvudsakliga arbetsuppgift är att producera beskrivande data om filmernas innehåll. Det innebär att du ska se många filmer som ska ges en relevant beskrivning med hänsyn till ett samiskt perspektiv. En särskild del i projektet arbetar med detta. Eftersom projektet är ett samarbetsprojekt mellan olika institutioner krävs flexibilitet och god samarbetsförmåga. Projektet finansieras med forskningsmedel och därför ställs också krav på vetenskaplig kvalité vad gäller beskrivande metadata.

Kvalifikationer

Det är ett krav att ha goda kunskaper i samisk kultur. Relevanta ämnen i samiska spåk och kultur från Högskola är meriterande.Eftersom det förekommer samiskt tal, även i en del äldre filmer är det nödvändigt att du förstår något samiskt språk, helst nord- och lulesamiska eftersom det fr.a. är de språken som talas i filmerna. Några av de äldsta filmerna är stumfilmer från sydsamiskt område. Därför är det önskvärt att du har god kunskap om samisk kultur i hela det samiska bosättningsområdet. Erfarenhet från arkivarbete är meriterande. De beskrivande texter du producerar ska hålla hög vetenskaplig nivå men också vara lättillgängliga för en bredare allmänhet. Det innebär att du har god förmåga att uttrycka dig skriftligt. Du ska kunna arbeta självständigt men också ha god samarbetsförmåga.

Tjänsten är placerad i Jokkmokk vid Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum. Museet eftersträvar jämn könsfördelning i organisationen och välkomnar både kvinnliga och manliga sökande.

Arbetstid/Varaktighet

Hösten 2019, efter överenskommelse, dock senast 14 oktober. Tjänsten är en projektanställning 50 % t o m 2019-12-31 men med möjlighet till förlängning och utökad tjänstgöringsgrad.

Lön

Museet tillämpar individuell lönesättning.

Upplysningar lämnas av Kjell-Åke Aronsson/Kajsa Kuoljok. Fackliga företrädare är Per Tjikkom (ST Kultur) och Kajsa Kuoljok SACO-DIK. Samtliga nås på tel vx 0971-170 70, fax 0971-12057, e-post: info@ajtte.com

Ansökan

Ansökan med CV skall ha inkommit senast 2019-09-15 under adress:

Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum
Box 116
962 23 JOKKMOKK

eller med e-post till: info@ajtte.com